Titanul

 

Titanul este un element chimic cu simbolul Ti și numărul atomic 22. Are o densitate mică și este un metal de tranziție dur, lucios și rezistent la coroziune (inclusiv față de apa de mare, apa regală și clor), cu o culoare argintie. Titanul poate fi folosit in combinații cu fierul, vanadiul, molibdenul, printre alte elemente, cu scopul de a produce aliaje puternice și ușoare pentru aerospațiu (motor cu reacție, proiectil sau nave spațiale), uz militar, procese industriale (chimicale și petro-chimicale, uzine de desalinizare, hartie), automobile, agro-alimentare, proteze medicale, implanturi ortopedice, intrumente și pile dentare, implanturi dentare, bijuterii, telefoane mobile și alte aplicații.[2] Titaniul a fost descoperit in Anglia de William Gregor in 1791 și numit de Martin Heinrich Klaproth după Titanii din mitologia greacă.


Caracteristici Fizice


Un element chimic metalic, titanul este recunoscut pentru rația sa duritate-greutate mare.[7] Este un metal dur cu densitate mică, care este destul de ductil (in special in mediile fără oxigen),[9] lucios și alb argintiu in culoare.[10] Temperatura relativ ridicată a punctului de topire (peste 1649 C) il face folositor ca metal refractar.

Tipurile comerciale de titan (cu puritate de 99,2%) au rezistența de rupere la tracțiune maximă de 434 MPa, identică cu cea a aliajelor de oțel de calitate slabă, dar sunt cu 45% mai ușoare.[6] Titanul este cu 60% mai dens decat aluminiul, dar mai mult de două ori mai rezistent decat aliajul de aluminiu 6061-T6, cel mai des folosit.


sursa: www.wikipedia.org
spacer
Subsol
Website detinut de VOX MAGNUM S.R.L., CIF: 29612466, Reg.Com: J17/101/2012
Ghidul tau autentic de shopping. Indecis - Compara preturi produse Viziteaza magazinul Bratari magnetice pe ShopMania